Срути се северният склон на вулкана Кумбре Виеха, унищожени са къщи (+ВИДЕО)

Наложила се е спешна евакуация на хората

09.10.2021 | 22:50 Редактор: Искра Ангелова

Северната част на конуса на вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма се е срутила в събота и е довела до разлив на лава в различни посоки. По пътя ѝ са унищожени къщи и други земеделски постройки.

Срутването е дошло след 37 земетресения, като най-силното от тях е било 4.1 по скалата на Рихтер на дълбочина 14 километра. Наложила се е спешна евакуация на хората, живеещи на северния склон.

От 19 септември до сега изселените са вече над 6 000 души. На места някои от потоците лава достигат ширина от 1 250 метра. Те са унищожили общо 1 149 сгради. Под лавата останаха близо 493 хектара от земята на остров Ла Палма, информира БНР.

При новото изригване са се отделили огромно количество газове и облаци дим и пепел, които са парализирали работата на летище Тенерифе север. В следствие на силния северен вятър по-късно видимостта е подобрена и летището на Ла Палма е възстановило част от въздушния трафик. Въпреки това от ръководството на наземния контрол предупреждават пътниците предварително да се убедят, че тяхната авиокомпания лети, преди да тръгнат към летището.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК