Индия прекрати търсенето на изчезналия малайзийски самолет

Издирването беше прекратено по молба на правителството в Куала Лумпур.

16.03.2014 | 12:15 Редактор: Мариета Иванова
Индия прекрати търсенето на изчезналия малайзийски самолет

Индия спря търсенето на изчезналия малайзийски самолет, по молба на правителството в Куала Лумпур. Властите в Малайзия искат да направят оценка на изводите от продължаващата през последната седмица международна операция за установяването на съдбата на Boeing 777, за който се предполага, че е бил преднамерено отклонен от своя курс.

Индия претърсваше два района, като не е изключено операциите по издирването да бъдат възобновени.

Изчезналият самолет на Малайзийските авиолинии изглежда е бил отклонен от курса си, след като някой е изключил комуникациите, смята премиерът на страната Наджиб Разак. Седмица след мистериозното изчезване на полет 370 официалните власти считат за най-вероятна версията  за отвличане на самолета.

Още по темата

Изключването на комуникационната мрежа от пилотската кабина сериозно затруднява издирването на летателната машина и има вероятност да се намира навсякъде в района от Централна Азия до Южния Индийски океан.

Властите в Малайзия започнаха разследване срещу 53-годишния пилот на самолета, за който има предположения, че е замесен в мистериозното изчезване.

Експерти подчертават, че каквото и да се е случило е било бързо и катастрофално. Фактът, че машината е изчезнала над океана означава, че може да минат месеци и  дори години  преди да стане ясно какво точно се е объркало.

Припомняме, че Boeing 777, който пътуваше по маршрут от Куала Лумпур до Пекин, изчезна в ранните часове на 8 март с 239 пътници на борда.