Стряскащо: На всеки 11 минути младеж се самоубива, всеки пети е депресиран

Всеки седми подрастващ на възраст между 10 и 19 години живее с установено психическо разстройство

06.10.2021 | 10:00 Редактор: Жаклина Иванова
Стряскащо: На всеки 11 минути младеж се самоубива, всеки пети е депресиран

Всеки седми подрастващ по света на възраст между 10 и 19 години живее с установено психическо разстройство. На всеки 11 минути по един младеж слага край на живота си. Стряскащо. Но в много страни продължава да се мълчи.

"Данните са повече от стряскащи", каза съавторът на новото изследване на УНИЦЕФ Зейнаб Хижази.

В него пише, че всеки седми подрастващ по света на възраст между 10 и 19 години живее с установено психическо разстройство. Към тях спадат различни особености в поведението, страхови неврози, както и депресии, които може да са толкова силни, че да доведат до самоубийство.

Експертът на УНИЦЕФ за психическо здраве посочи, че тъкмо поради тази причина на всеки 11 минути в света умира по един млад човек.
 
"Близо 46 000 млади хора се самоубиват на година. Във възрастовата група на 15- до 19-годишните това е сред петте най-често срещани причини за смъртта", уточни тя.

По-често младежи умират само в резултат на пътно-транспортни произшествия, от туберкулоза или вследствие на упражнено насилие, пише DW.

От допитването, проведено в 21 държави, става ясно, че всеки пети младеж на възраст между 15 и 24 години често се чувства депресиран и без липса на интереси. В Германия по този начин отговаря един на всеки четирима. А изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор предупреждава, че пандемията от Ковид-19 е разкрила само върха на айсберга, който си е съществувал и по-рано.

Поради ограничителните мерки много деца и младежи бяха трайно изолирани от своите приятели, съученици и роднини - а тъкмо в тази възраст те се формират като личности. Някои косвени последици от пандемията също нанесоха редица щети, подчерта Хижази.

"Увеличиха се бедността, хуманитарните кризи и домашното насилие. Всичко това допълнително натовари децата психически", добави тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК