ЕМА може да започне до дни оценката на хапче при Ковид-19

Одобрението може да отнеме няколко месеца

05.10.2021 | 23:13 Редактор: Елеонора Танева
ЕМА може да започне до дни оценката на хапче при Ковид-19

Европейската агенция по лекарствата може да започне преглед в рамките на няколко дни на перорално лекарство за Ковид-19, произведено от американската фармацевтична компания Merck.

От Меrck заявиха, че доказано лекарството молнупиравир намалява хоспитализациите с 50%. 

"Това, което мога да кажа, е, че наистина ще обмислим дали да започнем преглед на този медикамент през следващите дни", каза пред журналисти Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини в Европейската агенция по лекарствата.

Merck заяви в петък, че планира да подаде заявление до FDA на САЩ и други регулаторни органи по света за лекарството. Според компанията резултатите от изпитването на 770 пациенти показват, че няма смъртни случаи сред пациентите, получили лекарството, в сравнение с осем смъртни случая в групата на плацебо.

При ускорен преглед ЕМА може да забърза одобренията на лекарства, като изследва данните за безопасност и ефикасност при тяхното публикуване, вместо да чака, докато не бъде подадено официално заявление за разрешение от производителя.

Одобрението може да отнеме няколко месеца.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
недоверие
преди 2 години
ЕМА нееднократно показа, че е орган, който взима само политически целесъобразни решения! Сигнализирай за неуместен коментар