Борис Джонсън не се притеснява от недостига на работна ръка

Само 127 шофьори са кандидатствали за временните визи, предложени от правителството

05.10.2021 | 20:58 Редактор: Георги Донков
Борис Джонсън не се притеснява от недостига на работна ръка

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че не се притеснява от недостига на работна ръка и увеличаващите се цени, защото очаква скоро снабдителните вериги да се възстановят скоро.

Той заяви за Би Би Си, че британската икономика е изправена пред “стрес и напрежение“ в периода на възстановяване от пандемията, а страната се движи в правилна нова посока, като компаниите плащат по-високи заплати на британските работници и вече не разчитат на нископлатени имигранти.

Според него това е по-скоро началото на един нов икономически модел и не може да се очаква всичко да стане с магическа пръчка. Премиерът допълни, че не се притеснява от инфлацията, защото е убеден, че "предлагането ще отговори на търсенето“.

По-рано Джонсън отрече страната да е в криза, въпреки недостига на шофьори, което доведе до нарушение на доставките на горива от рафинериите за бензиностанциите, до празни рафтове по магазините и оплакванията на редица сектори на икономиката, че липсват квалифицирани работници, заради пандемията и Brexit.

Джонсън каза, че само 127 шофьори са кандидатствали за временните визи, предложени от правителството. След включването на военни шофьори на цистерни вече се наблюдава нормализиране на доставките по бензиностанциите в най-тежко засегнатите райони като Лондон и Югоизточна Англия, информира БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК