Същинска катастрофа на Острова - хората нямат бензин, за да отидат на работа

Джонсън направи опит да се измъкне с обяснението, че във Великобритания търсенето имало своите особености

05.10.2021 | 16:25 Редактор: Жаклина Иванова
Същинска катастрофа на Острова - хората нямат бензин, за да отидат на работа

Невиждана досега криза във Великобритания - остра липса на шофьори, бензин и някои хранителни продукти. А премиерът Джонсън продължава да повтаря, че и другаде в Европа било така. "Но това не отговаря на истината."

Защо във Великобритания се стигна до липса на шофьори и дефицит на бензин? Британското правителство отговаря на този въпрос обикновено с аргумента, че не само на Острова липсвали 100 000 шофьори на камиони. Така било и в други европейски държави.

"Това не отговаря на истината, г-н Джонсън!"

Но това просто не отговаря на истината, категоричен бе водещият от ВВС Андрю Мар в разговор с Борис Джонсън. Мар обясни на премиера, че журналисти от ВВС са разговаряли с браншовите организации на бензиностанциите във Франция, Полша, Германия, Италия, Нидерландия и Испания, пише DW.

"Никъде другаде няма проблеми като нашите. Дори в Северна Ирландия е по-добре. Как да си го обясним?", попита водещият в предаването си.

В отговор Джонсън направи опит да се измъкне с обяснението, че във Великобритания търсенето имало своите особености. С това уклончиво обяснение премиерът всъщност отново препраща към трайния упрек на правителството срещу медиите, че създавали паника и тласкали хората към презапасяване.

Дейвид Чармън, собственик на бензиностанция в Кент, направо побеснява от такива аргументи. Той разказва, че миналата седмица е получил само половината от обичайните доставки на гориво. Aрмията започнала да доставя гориво за неговите колонки, но въпреки това в момента резервоарите отново били празни.

"Това не е никакво презапасяване. Хората чакаха достатъчно дълго и просто вече нямат бензин, за да запалят колата и да отидат на работа", казва Чармън.

"Колим по принуда толкова много животни"

Месопреработвателната индустрия предупреди, че през следващите седмици десетки хиляди свине ще трябва да бъдат заклани и кремирани, просто защото не могат да бъдат извозени до кланиците, където на всичкото отгоре също има остра липса на работна ръка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК