Lufthansa на крачка от въвеждането на задължителна ваксинация за екипажите

В САЩ вече някои авиокомпании задължават целия си персонал да е напълно имунизиран

04.10.2021 | 20:31 Редактор: Жаклина Иванова
Lufthansa на крачка от въвеждането на задължителна ваксинация за екипажите

В Lufthansa изискването трябва да важи първо само за екипажите, но в САЩ вече някои авиокомпании задължават целия си персонал да е напълно ваксиниран. Да се готвят ли скоро и пътниците на самолети?

Lufthansa обмисля да въведе задължителните ваксинации за екипажите на своите самолети.

"Като оперираща в целия свят авиокомпания ние одобряваме идеята целият ни летателен състав да е ваксиниран", е заявил пред "Билд ам Зонтаг" шефът на Надзорния съвет на компанията Детлеф Кайзер. Той е добавил, че полетите до Хонконг са първата дестинация, за която всички екипажи трябва задължително да са ваксинирани, тъй като това е едно от условията на хонконгските власти за влизане в страната.

От Lufthansa очакват скоро подобна мярка да въведат например в Канада и САЩ.

Не е само Lufthansa

Швейцарската дъщерна компания на Lufthansa – Swiss – ще освобождава от работа пилотите, които отказват да се ваксинират. Швейцарската авиокомпания въведе изискването за екипажите на самолетите си още през август, а на 1 декември изтича срокът, след който целият летателен състав трябва да е напълно ваксиниран. Който не отговаря на условието, може да очаква да бъде освободен от работа още в края на януари 2022 година, се казва в съобщението.

Също и унгарската нискотарифна компания Wizz Air ще използва след 1 декември 2021 само напълно ваксинирани екипажи – по всички дестинации, пише DW.

Американската авиокомпания United Airlines пък задължава целия си персонал – летателен и наземен – да е напълно ваксиниран. Над 96% от всичките 67 000 нейни сътрудници вече отговорят на това условие, съобщи шефът на фирмата Скот Кърби. А около 600 души които отказват да си поставят ваксина, ще бъдат освободени, категоричен е той.

Преди това американският президент Джо Байдън обяви, че от 8 декември държавни поръчки ще могат да се възлагат само на компании с напълно ваксиниран състав. И редица авиокомпании се опасяват, че могат да бъдат засегнати от това. На този фон още три американски авиокомпании – American Airlines, Alaska Airlines и Jet Blue – обявиха в края на миналата седмица, че очакват от всички свои служители да се ваксинирани, съобщиха едновременно "Ню Йорк Таймс" и "Уолстрийт Джърнъл". Двете издания се позоваха на писма, разпратени до всички служители.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
stan
преди 2 години
Ще се ваксинираш, не се безпокой.. Като ти спрат нета и Планета и семейството ти умира от глад, защото си безработен друга песен ще запееш.. Приготви се за живота с ваксина и новия световен ред! Сигнализирай за неуместен коментар