Брюксел с нов "черен списък" на офшорки след разкритията от Pandora Papers

27 политици от ЕС са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащане на данъци

04.10.2021 | 18:59 Редактор: Жаклина Иванова

27 политици от Европейския съюз са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащане на данъци. Това разкрива още разследването по досиетата "Pandora".

След новата порция разкрития за това как най-богатите и влиятелни личности в света укриват данъци, Брюксел констатира, че борбата с данъчните убежища е постигнала слаби резултати.

"Дори след години скандали списъкът на данъчните убежища на Европейския съюз не е достатъчно категоричен. Ако искаме да се борим ефективно с данъчните убежища, включени в черния списък на ЕС, трябва да бъдат обект на тежки санкции", посочи евродепутатът от Германия Маркус Фербер.

Към момента в "черния списък" на Европейската комисия попадат 12 юрисдикции, сред които Британските Вирджински острови, Сейшелските острови и Панама. Всяка година списъкът се ревизира, а във вторник финансовите министри се събират да утвърдят обновената му версия.

"Офшорното богатство е от порядъка на около 10% от глобалния вътрешен продукт. Мотивите могат да бъдат различни - в най-общия случай избягване на данъчно облагане. Използват се и юрисдикции със стабилно законодателство, за да се защити интересът на инвеститорите", уточни финансовият анализатор Борис Петров.

Към момента наблюдаваните офшорни зони са 77. А за петте години от изтичането на документите от Панама, те остават все така популярно средство за укриване на богатство.

"От което се възползват не само спортисти, артисти, но и политици. Никога не е било тайна това", подчерта Петров.

Скандалът с разследването стигна и опасно близо до премиера на Великобритания Борис Джонсън, след като стана ясно, че виден дарител на управляващата партия е замесен в сегашните документи

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК