Здравните власти в Румъния: Очакваме по 20 хил. заразени на ден

Сегашният брой болнични легла може да се окаже недостатъчен, алармира здравният министър Чеке Атила

30.09.2021 | 10:50 Редактор: Здравко Черкезов
Здравните власти в Румъния: Очакваме по 20 хил. заразени на ден

Пикът на четвъртата вълна на пандемията от Ковид-19 в Румъния ще бъде в средата на октомври, като прогнозите са, че ще бъдат регистрирани по 20 000 новозаразени на ден в периода 15-20 октомври. Това заяви снощи пред телевизия "Диджи 24" временният министър на здравеопазването Чеке Атила.

"Специалистите казват, че пикът на четвъртата вълна ще бъде някъде в средата на октомври или малко след това. За периода 15-20 октомври, за съжаление, се очаква да се стигне по 20 000 новозаразени на ден", каза Чеке Атила.

Временният министър на здравеопазването предупреди, че сегашният брой болнични легла в интензивните отделения за пациенти с Ковид може да се окаже недостатъчен.

"Максималният брой легла, които имаше Румъния за пациенти с Ковид при предишните вълни – малко над 1600, може да не бъде достатъчен по време на четвъртата вълна", посочи Атила, цитиран от БТА.

Временният здравен министър съобщи, че е поискал план от префектите и от дирекциите за обществено здраве за постепенно намаляване на дейностите, които не са свързани с Ковид-19, въпреки че властите опитват да запазят болниците отворени и за други категории пациенти.

"Тази ситуация е за 3-4 седмици и ако е временен въпрос, ние трябва да намерим временни решения, Очакват ни 2-3 горещи седмици, което означава отговорност и солидарност от всички", предупреди временният здравен министър.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
И там не им върви с ваксините. Заразени не значи абсолютно нищо!!! Сигнализирай за неуместен коментар