В Ню Йорк уволняват безпардонно неваксинираните здравни работници

Недостигът на персонал накара някои лечебни заведения да отложат плановите операции

28.09.2021 | 23:07 Редактор: Жаклина Иванова
В Ню Йорк уволняват безпардонно неваксинираните здравни работници

Болниците в Ню Йорк започнаха да уволняват или да спират от работа здравни работници за нарушаване на щатска заповед за ваксинирането им срещу Ковид-19. В резултат на това недостигът на персонал накара някои лечебни заведения да отложат плановите операции или да ограничат други от медицинските си услуги, съобщи Ройтерс.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза на пресконференция, че болниците в града все още не виждат голямо въздействие от заповедта, добавяйки, че се притеснява за други райони на щата, където нивата на ваксинации са по-ниски.

Около 16% от 450 000 болнични служители в Ню Йорк или близо 72 000 души не са напълно ваксинирани, което засилва опасенията, че трябва да се предприемат действия, за да се избегне недостиг на медицински кадри.

От 43 000 служители в 11-те държавни болници в Ню Йорк около 5000 не са били ваксинирани, каза д-р Мичъл Кац - здравен и болничен ръководител на мегаполиса, на пресконференцията с Бил де Блазио.

Д-р Кац посочи, че 95% от медицинските сестри са били ваксинирани и всички лечебни заведения са били "отворени и напълно функционални" в понеделник.

Щатският здравен департамент на Ню Йорк издаде заповед миналия месец, според която всички здравни работници трябва да получат поне първа доза от Ковид  ваксина до 27 септември.

През уикенда губернаторът на Ню Йорк Кати Хочъл заяви, че обмисля да наеме Националната гвардия и медицински работници извън щата, за да запълни недостига на персонал, тъй като все още 16% от 450 000 болнични служители в щата не са напълно ваксинирани, предаде БНР.

Здравните работници, които са уволнени заради отказ да се ваксинират, няма да отговарят на условията за осигуряване при безработица, освен ако не са в състояние да предоставят валидно одобрено от лекаря искане за медицинско облекчение на това изискване.

Междувременно федерален апелативен съд постанови, че властите в Ню Йорк могат да разпоредят на всички учители и училищен персонал да бъдат ваксинирани срещу коронавирус.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК