Временно затварят фабрики и заводи в Китай заради недостиг на ток

Проблемът ще се задълбочи с идването на зимата

27.09.2021 | 18:09 Редактор: Юлия Христова
Временно затварят фабрики и заводи в Китай заради недостиг на ток

Временно затваряне на фабрики и заводи от различни индустрии - от стоманодобивна, през фабрики за текстил до доставчици на Apple и Tesla. Спиране на уличното осветление в 14 града. Така изглежда ситуацията в момента в Китай, като се очаква мерките да продължат, а причината е една – недостиг на електроенергия, пише Bloomberg.

Втората най-голяма икономика в света може би е пред сериозна криза, заради комбинацията от повишено потребление на ток, растящите цени на въглищата и природния газ и по-строгите държавни изисквания за производство на „зелена“ енергия, които ограничават възможностите за преодоляване на недостига.

Проблемите с електричеството идват на фона на сериозните финансови проблеми на най-голямата компания за инвестиции в недвижими имоти в страната - Evergrande, която е заплашена от фалит. Сезонът не е добър за китайската икономика.

"Изглежда политиците са готови да приемат по-бавен растеж през останалата част от тази година, за да постигнат целта за въглеродни емисии“, казва Лари Ху, ръководител на в Macquarie Group. Целта на правителството да е постигне 6% ръст на икономиката, което е два пъти по-малко, спрямо резултатие за първите 6 месеца на тази година.

"Целта за БВП от повече от 6% е лесно постижима, но целите на емисиите не са лесни за постигане предвид стабилния растеж през първото полугодие.“, казва още Ху.

Проблемът ще се задълбочи с идването на зимата, когато потреблението ще нарасне, заради нуждата от отопление на домовете и в заводите. По тази причина китайското правителство вече изпраща предупреждения до големите заводи, че трябва да намалят производството, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК