Китайски индустриални градове спират работа заради недостиг на електроенергия

Потреблението на електроенергия в региона се е увеличило с 24% от началото на годината

31.05.2021 | 11:11 Редактор: Жаклина Иванова
Китайски индустриални градове спират работа заради недостиг на електроенергия

Почти 20 града в китайската индустриална провинция Гуангдонг сега разпределят електроенергията за бизнесите си помежду си, предава Bloomberg.

Около 21 общини в южната провинция, в които живеят почти 130 млн. души, ограничават използването на електроенергия, се казва в изявлението на WeChat от China Southern Power Grid.

Потреблението на електроенергия в региона на мрежовия оператор се е увеличило с 24% от началото на годината, като до 21 май ръстовете са били рекордни.

Няма недостиг на електроенергия за домовете или комуналните услуги, каза China Southern.

Предприятията и фабриките обаче са засегнати, като някои са принудени да затворят няколко дни в седмицата, ограничавайки способността си да изпълняват поръчки. Няколко са се насочили към закупуване на преносими генератори за осветлението в сградите, пише bloombergtv.bg.

Възобновяването на дейността от самите предприятия и фабрики, които сега са изправени пред недостиг, е основната причина за голямото търсене. Високите температури също увеличават търсенето на климатици, според мениджъра на мрежата, докато малкото валежи в провинция Юнан означават по-малко водоснабдяване.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК