Наследникът на Меркел ще завари влошени отношения с Русия

Войната в Украйна и репресиите срещу политическите опоненти доведоха до срив на диалога с Берлин

26.09.2021 | 09:19 Редактор: Здравко Черкезов
Наследникът на Меркел ще завари влошени отношения с Русия

Ангела Меркел и Владимир Путин са на една и съща възраст, той владее немски, а тя руски. И двамата са бивши жители на Дрезден в комунистическа Източна Германия и са определящи политически фигури на своята епоха.

Споделеният опит е в основата на отношенията между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. Взаимоотношенията им понякога са били благи и любезни, когато двамата си разменят подаръци като бира и пушена риба, а други пъти са отправяли тежки обвинения един към друг.

20-те посещения на Меркел в Москва през всичките и години на управление я превърнаха в основен представител на Европа и Запада в залите на Кремъл.

Сега, когато Меркел се подготвя за оттеглянето си от политиката след федералните избори в Германия, нейният наследник ще поеме управлението в момент, в който руско-немските отношения са в най-ниската си точка от години.

Участието на Русия във войната в Украйна, продължаващите репресии на Кремъл върху политическите противници и предполагаемите опити да се подкопае демокрацията в Германия доведоха до срив в диалога и увеличаване на съмнението на Берлин, че може да се поддържат диалогични отношения с Русия, казаха анализаторите пред Al Jazeera.

"Това е въпросът: Какво е бъдещето на отношенията на ЕС и Германия с Русия, ако Кремъл продължи с дори по-агресивен външен режим и репресивен вътрешно", това каза Стефан Майстер, експерт по руски въпроси към Германския съвет по външни отношения.

"Мисля, че ще има още отчуждение."

Анексията на Крим от страна на Русия и тайното й използване на военни сили в Украйна през 2014 г. разбиха дипломатическото статукво с Германия, която оттогава пое водеща роля при налагането на санкции от страна на ЕС и подкрепи Украйна с повече от един милиард евро (1,18 млрд. долара) финансова помощ .

Взаимното доверие спадна допълнително след кибератака над германския парламент през 2015 г., за която федералният прокурор получи информация от служител на ГРУ, руската агенция за външно разузнаване.

Меркел осъди атаката, която включва кражбата на 16 гигабайта поверителни имейли и данни, като това се смята за красноречив пример за „хибридна война“, провеждана от Москва.

Двамата фаворити за наследник на Меркел като канцлер, Олаф Шолц от Социалдемократическата партия (СДП) и лидерът на Християндемократите Армин Лашет, и двамата са част от настоящата управляваща коалиция и заявиха, че няма да се отдалечат от подхода на Меркел за разделяне на дипломатическата критика от икономическо сътрудничество.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 4 седмици
Срив, срив, ама всички енергийни сделки и потоци си ги осъществиха въпреки всичко. Сигнализирай за неуместен коментар