САЩ се произнесоха - банките ще могат да правят бизнес с компании за канабис

На редица места вече позволяват медицинска марихуана или употребата ѝ за развлечение

22.09.2021 | 16:25 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ се произнесоха - банките ще могат да правят бизнес с компании за канабис

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект, който позволява на банките да правят бизнес с компании за канабис без да се страхуват от наказание. Това дава тласък на реформата, търсена от разрастващата се индустрия.

Т.нар. Закон за безопасно банкиране би облагодетелствал компаниите за марихуана, които досега бяха затруднявани от различни федерални ограничения. Те трябваше да правят допълнителни разходи за сигурност и логистика дори при легализирането на марихуаната в определени щати.

Около 3 дузини щати вече позволяват медицинска марихуана или употребата ѝ за развлечение, според New Frontier Data, фирма за изследване на пазара на канабис.

Мярката, която преди беше приета от Камарата с двупартийна подкрепа, този път беше одобрена с гласуване като част от закон, свързан с националната отбрана. Ед Пърлмутър, демократ от Колорадо, който представи законопроекта, коментира, че осигуряването на бизнеса с канабис на достъп до банковата система ще донесе повече пари в икономиката и ще предложи възможност за създаване на добре платени работни места.

Американската индустрия на канабис е реализирала 20,3 млрд. долара легални продажби през 2020 г., според New Frontier Data.

Все пак реформата на индустрията е все още далеч от желаното, защото тя настоява за цялостна легализация и освобождаване от данъчни тежести.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК