Русия сигнализира за хакерски атаки срещу ЦИК по време на изборите

Целта на първите две е била да сканират сайта на ЦИК и да установят в него уязвими места

18.09.2021 | 20:18 Редактор: Жаклина Иванова
Русия сигнализира за хакерски атаки срещу ЦИК по време на изборите

По време на парламентарните избори в Русия срещу сайта на Централната избирателна комисия са били извършени хакерски атаки от чужбина. Това съобщи ръководителят на информационния център на комисията Александър Соколчук.

През вчерашния първи ден на гласуването информационните ресурси на Централната избирателна комисия са станали обект на три атаки от чужбина, съобщи Соколчук, но не посочи конкретни държави.

Целта на първите две е била да сканират сайта на комисията и да установят в него уязвими места. Третата атака е била от вида DDos – затрудняване, забавяне или блокиране на достъпа до определени услуги в интернет.

В навечерието на вота от руското министерство на цифровото развитие съобщи за хакерски атаки срещу портала за електронно гласуване, извършени от IP-адреси в Съединените щати, Германия и Украйна.

В Москва и още няколко региона на Русия бе въведено експериментално електронно дистанционно гласуване.

Активността през втория ден от парламентарните избори в Русия е близо 26%, като тази цифра не отчита електронното дистанционно гласуване, информира БНР.

Според ЦИК в събота избирателната активност при онлайн гласуването е достигнала 70%. Тези данни изпреварват значително направените преди това прогнози, коментират анализатори.

Гласуването на парламентарните избори в Русия започна вчера и ще приключи утре вечер. Социолозите прогнозират победа на управляващата партия "Единна Русия".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК