След невиждания пожар: Нотр Дам е готова отново да посреща посетители

Бенжамен Мутон отблизо следи реставрацията

20.09.2021 | 07:37 Редактор: Юлия Христова

Възстановяването на Нотр Дам след пожара е напълно възможно, а през 2024 година тя отново ще отвори врати за посетители. В това е уверен главният архитект на историческите паметници във Франция Бенжамен Мутон. 

Бенжамен Мутон – главен архитект на редица историческите паметници във Франция с тъга се връща две години назад.

"Никога не съм си представял да видя тази катедрала в пламъци. Тя беше защитено и сигурно място. 13 000 посетители идват всяка година, и за това ако има някакъв инцидент, хората трябва да са защитени. И за всичко се бяхме погрижили, за пожарната сигнализация, имаше датчици навсякъде, необходимата апаратура, за да се отговори на всякакъв риск при пожар. По-добре не можеше да бъде направено", каза той.

И до днес не може да си обясни как готическата катедрала е обхваната от унищожителния пожар.

"Това е мистерия, която не се разкри. Не се знае как тази катедрала избухна в пламъци. Всички причини за пожар бяха елиминирани – късо съединение, невъзможно беше това освен ако след това не са правени някакви други инсталации. Всичко се е случило отвън, няма никкаво нахлуване вътре. Не можем да разберем ккаво е станало", посочи архитектът.

И макар да вижда пламъците само на снимки, болката му е огромна. 

След продължилите две години ремонти Бенжамен Мутон е категоричен – катедралата може да бъде възстановена в автентичния си облик. А поставения от президента петгодишен срок е колкото достатъчен, толкова и не. Но има надежда. 

"На петата година хората ще се върнат в катедралата и ще има църковна служба пред органа. Катедралата ще е отворена, разбира се че ще има още работа, ремонтните дейности ще продължат още поне години, но важно е че в катедралата ще се върне животът", сподели събеседникът.

Казва, че вече са доставени необходимите материали за възстановяването на кулата стрела -  дъбове от различни региони на Франция. 

"Открихме нещо, че старият скелет е правен от дървета, които не са били сухи, а зелени. Отрязани са през есента и през пролетта е започнато изграждането. Дърветата които са необходими са на около 80 години", заяви още той. 

Тъгата е изтрита, когато с усмивка разказва как всички хора приемат реконструкцията като мисия. 

Бенжамен Мутон отблизо следи реставрацията. 

"Аз и сега влизам в катедралата, има навсякъде строителни материали, тонове, но всеки път виждам нови и нови неща, които се правят и съм доволен и съм любопитен да виждам резултата, но не искам да се работи много бързо защото няма да мога да видя всичко", обясни още Мутон.

За него Нотр Дам освен архитектурен шедьовър на готическото изкуство е и специален монумент. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК