До Коледа всички деца ще минат през Ковид-19, след Великден - връщаме се към нормалността

Вече има много данни за деца, които боледуват от т.нар. "дълъг Ковид", предупреждава вирусолог

17.09.2021 | 22:10 Редактор: Десислава Атанасова
До Коледа всички деца ще минат през Ковид-19, след Великден - връщаме се към нормалността

Всички деца (в училищата) рано или късно ще бъдат изложени на коронавируса и до Коледа неваксинираните от тях ще го прекарат, заявява гръцкият професор по епидемиология Никос Сипсас пред телевизия "Скай".

Той предупреждава, че вече има много данни за деца, които боледуват от т.нар. "дълъг Ковид" със силна умора, депресия, смущения в различни органи като белите дробове и сърцето.

Същевременно вариантът Делта много по-често засяга децата от оригиналния щам на коронавируса, като същевременно те могат да заразят възрастните и уязвимите групи. Той заяви, че родителите трябва да вземат решение за децата си дали да изберат ваксината, която носи съвсем минимален риск, или боледуването от Ковид-19, съобщава в. "Монитор".

В Гърция децата на възраст над 12 години могат да се ваксинират при съгласие от родителите им.

Сипсас съобщи, че средната възраст на хоспитализираните пациенти в момента е 50 години, като 85 процента са неваксинирани, а 15 процента са ваксинирани. Ваксинираните пациенти са предимно възрастни или с придружаващи заболявания, които компрометират имунната им система.

По отношение на прогнозата му за края на пандемията Сипсас смята, че тя ще е приключила до следващото лято, докогато практически всички или ще са ваксинирани, или ще са прекарали вируса по един или друг начин и ще са придобили някакъв имунитет.

Тази прогноза според него ще се сбъдне, ако не се появи някоя катастрофална мутация на коронавируса. 

Сипсас казва, че пандемиите не продължават повече от три години, т.е. ще има взрив до Коледа, след което ще започне постепенен спад и след Великден обществото ще се върне към определена нормалност.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
1 rate up comment rate down comment 5
Анти-ковидфашизъм
преди 1 месец
Време е и вас медиите да изпонатръжка и да ви убият от тази фалшива диагноза,както моя близък имам и доказателства,че не е починал от Ковид и,че съдистите са взели 25000лв за това Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 2
Д-р Хаус
преди 1 месец
До ПаолаПо кой начин, мила ми Паола, те притиска някой и кой е той? В България ваксинирането е доброволно, дори за професии, за които би трябвало да е задължително ;) Давайте го по-спокойно, никой не ви ограничава човешките права, и най-вече правото да бъдеш *** Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 5
Паола
преди 1 месец
Е добре, всички говорят само за неваксинирани, но забравят, че ваксинираните също прихващат вируса и боледуват, да някои по - леко, но други тежко. 100% всеки има познат ваксиниран, който е боледувал не леко, но явно тази истерия за ваксиниране ще продължава. Който иска нека се ваксинира, но не по този начин да вменяват и притискат хората. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 6
Иван
преди 1 месец
Дрън дрън, питайте чичо ви Бил Гейтс какво ви е приготвил за следващата година. Сигнализирай за неуместен коментар