ЕК създаде нов орган, с бюджет от 30 млн. евро, за борба с бъдещи пандемии

Заедно с проектите на отделни членове на ЕС и бизнеса, разходите могат да достигнат 50 милиарда евро

16.09.2021 | 22:08 Редактор: Десислава Атанасова
ЕК създаде нов орган, с бюджет от 30 млн. евро, за борба с бъдещи пандемии

Европейската комисия създаде кризисен здравен орган, който ще координира разходите на ЕС от почти 30 милиарда евро за подготовка за бъдеща пандемия, съобщава Reuters.

Новият орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации (HERA) ще оценява потенциалните заплахи за здравето, ще насърчава научните изследвания, ще осигурява наличието на критично производство и ще помогне за изграждането на запаси Ако настъпи нова здравна криза, той ще активира спешно финансиране и ще помогне за координирането на мониторинга, закупуването на медицинско оборудване и лечението.

Донякъде целта на органа е да се избегне повторение на ad hoc мерките, предприети от отделните държави от ЕС в началото на пандемията от Ковид-19, някои от които бяха неефективни, а други бяха за сметка на други членове на ЕС.

Новият орган ще допълни другите здравни агенции на ЕС - Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, предава агенция "Фокус".

Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че и двете агенции са укрепени, но само това не е достатъчно.

"И двете агенции имат много важна роля, но главно след като ни засегна пандемията. HERA ще бъде нашият основен инструмент за координиране на готовността и, ако е необходимо. Това е, което днес ни липсва“. каза той на пресконференция.

HERA, която трябва да заработи изцяло в началото на 2022 г., ще разполага с 6 милиарда евро от бюджета на ЕС за 2022-2027 г., като други програми ще доведат общите разходи на ЕС за здравна сигурност до почти 30 милиарда евро.

Заедно с проектите на отделни членове на ЕС и бизнеса, разходите могат да достигнат 50 милиарда евро.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК