Илхан Кючюк за санкциите "Магнитски": Пеевски не им харесва, защото с трите медии ги разобличава

Европейската комисия понесе критики заради бездействие срещу корупцията в България

16.09.2021 | 17:57 Редактор: Десислава Атанасова

Европейската комисия понесе критики от евродепутатите заради бездействие срещу корупцията в България на фона на наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу български граждани. Според евродепутатите Европа трябва да се събуди и да предприеме конкретни мерки за наказване на корупцията.

Обсъждането в Европарламента идва три месеца след излизането и на разширения списък "Магнитски", изготвен от българските власти с фирми и физически лица, свързани със санкционираните от Вашингтон Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков. Европейската комисия беше подложена на критики заради бездействието си спрямо корупцията в България. 

"Това е като пропуск като че ли, защото правилата сякаш работят срещу някои, но не срещу всички, като че ли те работят срещу дребните риби и се надявам ЕК да направи много повече, за да няма такива случаи, когато САЩ или някой друг извън съюза ни показва какво да не правим", заяви Станислав Полчак от ЕНП.

"Сега виждаме не страна, която не е членка на ЕС да налага санкции, следва да се събудим, значи има проблем по начина, който функционира ЕС и проблем по начина, по който действа ЕК. Мисля, че Комисията е бавна, предпазлива и си вдига ръцете и изоставя всичко на правителствата, докато Комисията трябва да заяви, че това обслужва гражданите, а не правителствата", категорична е Софи ин'т Велд от "Обнови Европа".

Критики отправи и евродепутатът Петър Витанов.

"Тя санкционираше правителства, които бяха леви тъй като комисията е десен орган през последното десетилетие и си затваряха очите за безчинствата за посестрими партии в сърцето на Европа. За мен основният въпрос беше да разбера дали ЕК си е затваряла очите през всичките тези години за корупцията в България или американските власти са били заблудени, защото няма как и двете да са верни едновременно", отбеляза евродепутатът Петър Витанов.

Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформатори определи като необяснимо това, че ЕК открива корупция в държави, чиито правителства не ѝ харесват.

"ЕК няма никакви правомощия да се намесва във вътрешните работи, на която и да е държава членка на ЕС", смята Джамбазки.

А евродепутатът Илхан Кючюк изрази подкрепа за един от попадналите под ударите на закона Магнитски Делян Пеевски в пленарната зала на Европейския парламент. И подчерта – САЩ са били подведени. 

"Подведени от един кръг "Капитал", начело с олигарха Иво Прокопиев. Обвиненията, които бяха отправени срещу г-н Пеевски са напълно несъстоятелни. Това с всеки изминал ден се доказва от българските власти. Този кръг участва във властта без да участва на избори. Г-н Пеевски не им харесва, защото с трите медии ги разобличава", подчерта Кючюк. 

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон уточни, че САЩ не са съгласували предварително с ЕС санкциите срещу български граждани.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК