Нова компания на съоснователя на Apple Стив Возняк ще чисти Космоса от отпадъци?

"Идва началото на нова космическа компания, която ще е като никоя друга", обяви Возняк

15.09.2021 | 23:38 Редактор: Жаклина Иванова
Нова компания на съоснователя на Apple Стив Возняк ще чисти Космоса от отпадъци?

"Частна космическа компания като никоя друга" - това е описанието, което съоснователят на Apple Стив Возняк е дал на новата си компания, без да посочва каква ще бъде нейната конкретна дейност. На пръв поглед изглежда сякаш Возняк следва примерите на Илън Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън и ще влезе в бизнеса с космически пътувания. Според информация на Business Insider Возняк по-скоро е решил да чисти Космоса от отпадъци.

Возняк обяви чрез профила си в Twitter: "Идва началото на нова космическа компания, която ще е като никоя друга". Името на компанията е Privateer, но засега няма официална информация каква ще бъде нейната дейност.

От 14 до 17 септември станцията ще е домакин на ежегодната си конференция, на която ще се обсъждат основните космически предизвикателства и проблеми. Вознияк не е сред официално обявените говорители, пише bloombergtv.bg.

Съоснователят на Apple сподели и рекламно видео на компанията, от което се разбира, че Алекс Фийдлинг, основателят на компанията за роботика – Ripcord, също е в основата на Privateer.

В прессъобщение за нов 3D принтер от август, като дейност на непознатата тогава Privateer е посочена "мониторинг и почистване на обекти в Космоса", припомня специализираният сайт Gizmodo.

Почистването на Космоса от отломки и други отпадъци е тема, която не попада толкова често в медиите, колкото космическите пътувания, но заслужава внимание. Миналата година бившият директор на NASA Джим Бридънстайн поиска от Конгреса да отпусне 15 млн. долара за мисия за почистване на Космоса. Парите обаче не бяха отпуснати.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Славянин
преди 2 години
Щото изчистихме Земята и сега дай и космоса да оправим *** Сигнализирай за неуместен коментар