Щети за милиарди - слънчевите бури може да парализират интернета за месеци

Не сме достатъчно добре подготвени за кризисни ситуации, предупреждава американски учен

13.09.2021 | 10:02 Редактор: Жаклина Иванова
Щети за милиарди - слънчевите бури може да парализират интернета за месеци

Слънчевите бури може да преустановят достъпа до интернет за дни и дори месеци, предупреждава американски учен. Щетите биха били колосални.

Представената информация от Абду Джиоти от Калифорнийския университет на научна конференция звучи доста тревожно. Ако една по-силна слънчева буря удари Земята с намагнетизирани частици, това може не само да причини масивни смущения на електропреносната система и на сателитните комуникации, но и да парализира за дълго време интернета и да нанесе катастрофални щети.

Не сме достатъчно добре подготвени за кризисни ситуации

В изложението си Джиоти изброява някои слаби места в нашата дигитална инфраструктура. А една от важните поуки от близкото минало е, че не сме достатъчно добре подготвени за глобални пандемии или природни катастрофи, пише DW.

Чак когато катастрофата е факт, съществуващата инфраструктура е унищожена, а комуникациите не работят, разбираме, че не разполагаме с алтернативи или работещ план за извънредни ситуации.

Най-вече нашата интернет инфраструктура не е подготвена за силни слънчеви бури, твърди асистент професорът от Калифорнийския университет: Особено застрашена е незащитената сателитна комуникация. Например навигационните GPS-системи или пък устройствата към подводните телекомуникационни кабели. Това са т.нар. Repeater, монтирани през всеки от 50 до 150 километра по дъното на моретата и океаните, които усилват сигнала.

Едно електромагнитно смущение може напълно да парализира тези чувствителни системи. А ако в САЩ интернетът спре само за един ден, щетите от това могат да достигнат 7 милиарда долара.

Какво представлява слънчевата буря?

Слънчевата буря представлява силен поток от електрони и протони от Слънцето към Земята, в резултат на което облак от космическо лъчение се устремява към Земята, до която стига след няколко дни. Също и полярните сияния възникват в резултат на космически лъчения.

Още през 1843 година астрономът Самуел Хайнрих Швабе е установил, че слънчевата активност следва определени цикли - през около 11 години настъпва пик.

Най-силната регистрирана дотук геомагнитна буря на Земята е била т.нар. "Събитие Карингтън" през 1859 година. Тогава бомбардирането на земната повърхност със заредени частици е причинило срив на телеграфната мрежа в Северна Америка, а северното сияние е можело да се наблюдава дори в Рим и на Хаваите.

Идеи за по-защитен интернет

Едно изригване със силата на "Събитието Карингтън" днес би парализирало само за броени минути огромната част от съществуващата на Земята дигитална инфраструктура. Джиоти смята, че резултатът от това ще следният: "обширни части от света ще останат съвсем без комуникации и ток в продължение на месеци, ако не и години. А финансовите щети от това биха достигнали астрономически суми".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Без интернет не знам какво ще правим Сигнализирай за неуместен коментар