Зукърбърг посочи как трябва да се реформират интернет правилата

Kомпаниите трябва да имат имунитет срещу отговорност при премахване на вредни материали

25.03.2021 | 10:00 Редактор: Юлия Христова
Зукърбърг посочи как трябва да се реформират интернет правилата

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг изложи стъпки за реформиране на правилата в интернет, заявявайки, че компаниите трябва да имат имунитет срещу отговорност, само ако прилагат най-добрите практики за премахване на вредни материали от техните платформи, предава Ройтерс.

В показанията, подготвени за изслушване пред подкомисиите по енергетиката и търговията на Камарата на представителите в четвъртък, Зукърбърг изразява благодарност за призивите за промени в раздел 230 от Закона за почтеност в комуникациите, който дава на компании като Facebook имунитет от отговорност за съдържание, публикувано от потребителите.

Facebook, заедно с Twitter и Google на Alphabet, чиито изпълнителни директори Джак Дорси и Сундар Пичай също ще свидетелстват в четвъртък, бяха подложени на обстрел от страна на демократите за дезинформация относно пандемията на коронавируса и президентските избори през 2016 и 2020 г.

"Вярваме, че Конгресът трябва да обмисли поставянето на платформите под защитата на посредническа отговорност за определени видове незаконно съдържание в зависимост от способността на компаниите да прилагат най-добрите практики за борба с разпространението на това съдържание“, каза той в подготвени показания.

"Платформите не трябва да носят отговорност, ако определено съдържание избягва откриването му - това би било непрактично за платформи с милиарди публикации на ден“, пише той.

"Вместо да им бъде предоставен имунитет, от платформите трябва да се изисква да докажат, че разполагат със системи за идентифициране на незаконно съдържание и премахването му“, казва още мениджърът.

Коментарите са най-подробните на Зукърбърг по темата. Преди това той бе сигнализирал за готовност за промени на раздел 230, но с по-общи термини.

Цялата статия четете в investor.bg

Снимка: Bloomberg/Andrew Harrer

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК