Русия с ултиматум украинските военни да се изтеглят от Крим?

Тази нощ се проведе и заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва

03.03.2014 | 19:20 Редактор: Ралица Пейчева
Русия с ултиматум украинските военни да се изтеглят от Крим?

Руският Черноморски флот е поставил ултиматум на украинските военни да се оттеглят от Крим до 5 часа сутринта местно време (6 часа българско време) във вторник, предаде Reuters. Агенцията се позовава на информация на агенция Интерфакс, получена от източник в Министерството на отбраната на Украйна.

Ултиматумът е поставен от командващия флота Александър Витко. На този етап обаче няма потвърждение на тази информация от страна на украинското министерство на отбраната.

Това искане беше поставено само часове след като новите лидери на Украйна поискаха помощ от Запада срещу руската инвазия на полуострова. Киев поиска икономическа и политическа помощ срещу заплахите на Москва, припомня още Fox News.

Междувременно Москва поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН. Това ще бъде третото заседание на органа по кризата в Украйна и първото поискано от Русия. Заседанието е насрочено за 23:30 часа българско време тази нощ.

Съветът за сигурност заседава в петък и събота по казуса, но очаквано не успя да постигне решение. В петък Украйна обвини руски военни в незаконно нахлуване на територията й. ЕС и САЩ пък призоваха Москва да се въздържа от разполагане на нови военни сили в близост до границата с Украйна.

Русия отговори на тези искания с коментар, че техните действия са допустими и позволени от договора, който има с Киев, касаещ разполагането на военни в Крим. 

В Брюксел в момента има и спешно заседание на министрите на външните работи на ЕС, съобщава БТА. Очакванията са, че ще бъдат прекратени преговорите за безвизов режим на руски граждани в ЕС. Разговорите се водят от 2007 година насам, а темата се повдига на всички срещи на върху между двете страни.