ЕС е готов да окаже помощ на Украйна

Страната има европейска перспектива, заяви Барозу

03.03.2014 | 16:58 Редактор: Ралица Пейчева
ЕС е готов да окаже помощ на Украйна

Европейският съюз е готов да окаже помощ на Украйна, заяви председателят на Европейската комисия  Жозе Барозу, който произнесе реч днес в Берлин, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна има в бъдеще европейска переспектива. Най-малкото, което ние можем да направим за тази страна, е да поддържаме нейния суверенитет", подчерта Барозу.

Той припомни, че Украйна в културен, икономически и политически план се отнася към Европа. "Онези хора, които развяваха в Киев знамето на ЕС, се  надяват, че в бъдеще ще са част от европейското семейство", посочи Барозу.

Кризата в Украйна е най-сериозната, с която се сблъсква Европа от падането на Берлинската стена преди 25 години, смята германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Франс прес.

"25 години след края на конфронтацията между двата блока, заплахата от раздяла на Европа е отново реална", подчерта той.

 Дипломат номер едно на Берлин призова за разрешаване на кризата по пътя на дипломацията. "Сега е часът на дипломацията. Дипломацията не е знак за слабост, а е по-необходима откогато и да е било, за да се избегне потопяването в бездната на военната ескалация", образно  се изрази министърът.

Той призова още веднъж Русия да преустанови всички военни действия в Крим, които отново нарече неприемливи. Същевременно говорител на германското правителство  заяви, че контактната група, предложена от Германия за разрешаване на украинската криза, трябва да открие всички канали на комуникация между Москва и новото украинско правителство, след като досега тези канали са се свеждали само до един телефонен разговор, предаде Ройтерс.

Когато Меркел е повдигнала пред Владимир Путин в неделя въпроса за контактната група, той се е вслушал в идеята, заяви говорителят.

Подобна група ще бъде съставена от международни организации и от отделни страни. Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт подчерта, че все още не е прекалено късно да се разреши украинската криза с политически средства въпреки различията между руския президент и Запада относно Крим, предаде Ройтерс.
Меркел е предложила на Путин и на американския президент Барак Обама изпращането на мисия в Крим, допълни говорителят.

Москва ще понесе тежки последици заради интервенцията си в украинския полуостров Крим, заяви днес полският министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от Франс прес.

"Знаем, че при хищниците апетитът идва с яденето. Залогът за свободния свят е да се противопостави на тази логика", заяви топ дипломатът пред журналисти.

След заседание на Полския съвет за национална сигурност, посветено на ситуацията в Украйна, полският президент Бронислав Коморовски каза, че неговата страна ще подкрепи идеята за европейски санкции срещу Русия.

Държавният глава предложи започване на постоянни консултации между съюзниците в НАТО, особено в областта на планирането, разузнаването и следенето на ситуацията на изток от границите на Северноатлантическия алианс.Той допълни, че ще повдигне въпроса за Крим по време на визитата си в Турция, която започва утре.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг  предупреди Русия за цената, която ще плати за действията си в Украйна по време на пресконференция в Киев, предаде Франс прес.

"Това не е начин, по който трябва да се поддържат международните отношения през 21 век. Това е неприемливо и ще има последствия и цена, която ще трябва да се плати", каза Хейг.

По-рано днес в интервю за Би Би Си Хейг заяви, че ситуацията в Украйна представлява "най-тежката криза в Европа" от началото на века.