Заболелите от Ковид-19 са много по-застрашени от миокардит спрямо ваксинираните

Голям е рискът от проблеми със сърцето при лица под 16 години, които се заразят с Ковид-19

09.09.2021 | 14:54 Редактор: Елеонора Танева
Заболелите от Ковид-19 са много по-застрашени от миокардит спрямо ваксинираните

Преболедуването от Ковид-19 увеличава риска от развитие на миокардит, показват данни от различни проучвания.

Миокардитът и свързаният с него риск от перикардит са част от страничните ефекти, които са отбелязани и за ваксините срещу Ковид-19 на Pfizer и Moderna, особено сред момчета в юношеска възраст и млади мъже.

Последният доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ показват, че рискът се оказва много по-висок след заразяване с Ковид-19, отколкото след ваксинация.

Проучването анализира данни от 1,5 милиона заразени с коронавирус и 35 милиона лица като контролна група. При заболелите повишеният риск е най-голям при лица под 16 години. Те са 37 пъти по-застрашени от миокардит в сравнение с връстниците си, които не са били инфектирани, информира puls.bg.

Израелско проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, информира, че РНК ваксините са свързани с риск от миокардит, но процентът на този риск сред заразяване с коронавирус е с до 18 пъти по-висок.

Ползите от ваксинацията се увеличават, когато предаването на Ковид-19 в общността е високо и шансовете за заразяване с инфекцията са повишени, подчертават учени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК