Термометрите в Европа се нажежиха това лято - най-горещото в историята на статистиките

В България толкова горещ юли сме имали през 2007 г.

08.09.2021 | 20:15 Редактор: Елеонора Танева

Европа отбеляза най-горещото лято в историята си, откакто се води статистика. Периодът юни-август на 2021 година, е най-топлият за последните 70 години, твърдят от климатичния институт "Коперник". Това има връзка и с проливните дъждове, довели до редица наводнения в части от Стария континент, казват експертите. 

Средната температура на въздуха през юни-август тази година е била с близо 1 градус по Целзий над средното равнище за последните 30 години. Въпреки това Европа е виждала и други много горещи лета, а изменението не е толкова значително, смята климатологът Петър Янков. 

"Подобен топъл юли месец е бил през 2007 година за България, а този юли 2021 г, средно дневната температура е била приблизително 24 градуса, а подобна температура е имало 2007 година. следващите рекордни стойности и температури с топло време са 2011 и 2016 година. Това затопляне от 1 градус, което се наблюдава сега, е просто една удобна възможност учените още един път да стресират политиците и великите сили да вземат по-сериозни и спешни мерки по-отношение на това затопляне и в този период, в който се намираме", коментира Петър Янков.

Една от причините за повишаването на температурите в световен мащаб се оказва глобално затопляне. 

"Засега големите астрономически обсерватории и центрове, които изследват слънчевата активност, са на мнение, че слънчевата активност намалява, тя е един от естествените фактори за затоплянето, за глобалното затопляне, но срещу него се наслагва човешката дейност. Друг е въпросът използването на природата от нашето разрастващо се общество как ще се реализира, все пак техническата революция е налице и ние ставаме една много голяма машина за унищожаване на природата", алармира климатологът.

Очакванията на експертите са температурните промени все по-често да водят до редки климатични явления.

Вижте повече в репортажа на Александрина Янкова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК