Талибаните не си взеха поука, Афганистан отново е репресивно ислямско емирство

Страна, в която жените, малцинствата и инакомислещите трябва да мълчат

08.09.2021 | 17:28 Редактор: Жаклина Иванова
Талибаните не си взеха поука, Афганистан отново е репресивно ислямско емирство

Едно е да триумфираш на бойното поле, а съвсем друго - да управляваш. Талибаните не се поучиха от грешките на Запада и това може да се окаже фатално за тях, пише в коментара си Сандра Петерсман.

Афганистан отново е репресивно ислямско емирство, което се крепи на насилието. Достатъчно е да споменем само едно име: новият министър на вътрешните работи Сираджудин Хакани от 2007 година насам е в листата на ООН с опасни терористи. А ФБР е обявило 10 милиона долара награда за залавянето му.

Смята се, че Сираджудин Хакани има близки връзки с Ал Кайда и носи отговорност за планирането на големи самоубийствени атентати в Кабул, включително и срещу германското посолство през 2017 година.

А какво означава за обикновените хора в Афганистан издигането на подобни министри?

Страна, в която жените, малцинствата и инакомислещите трябва да мълчат

Афганистанската политичка Хабиба Сараби, която е в Катар, споделя, че се чувства "като самотна сламка по течението на реката" - безпомощна и зависима изцяло от посоката, определена от водата. С разтреперан глас тя призна, че се ужасява от мисълта за завръщането си в Афганистан: понеже е жена, понеже е политик и понеже принадлежи към малцинството на хазарейците, пише DW.

Това шиитско малцинство открай време бива изолирано в сунитски Афганистан. Първият режим на талибаните (1996-2001 г.) го преследваше особено безжалостно. През 1998 година в Мазар-и-Шариф се стигна до масово избиване на хазарейци. Нима и днес Афганистан отново се превръща в страна, където жените, малцинствата и инакомислещите трябва да станат невидими, ако искат да оцелеят? Отделният човек изпитва несигурност не само тогава, когато над главата му е надвиснала непосредствена опасност от насилие - той е несигурен и тогава, когато знае, че някой всеки момент може да упражни насилие върху него. Безнаказано, защото притежава цялата власт в страната. Така днес Дамоклевият меч на страха е надвиснал над всички хора в Афганистан.

Пълно господство на едни, за сметка на всички останали

"Самотната сламка" Хабиба Сараби беше част от един Афганистан, който възникна в резултат от интервенцията на Запада след терористичните нападения на 11 септември 2001 година. Тя беше първата жена губернатор на провинция. После стана министър за правата на жените, а по-късно се кандидатира дори за вицепрезидент. Сараби беше сред онези четири жени, които само допреди седмици в Доха уж преговаряха с талибаните за мир.

Ислямската република Афганистан, която Сараби представлява, бе превзета и отменена от талибаните. В емирата, който те създадоха, жените вече не могат да заемат никакви политически позиции. Но дори и политици мъже, свързани с предишното правителство, днес и със свещ не можеш да откриеш - въпреки обещанията на талибаните, че уж щели да изградят ислямска система, в която да участват всички.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК