Талибаните в Афганистан ще наложат шериата в най-суровата му форма

Дискриминация на жените и налагане на жестоки закони

08.09.2021 | 14:03 Редактор: Тодор Петров

Върховният водач на талибаните поиска новото афганистанско правителство да прилага законите на шериата.

Хайбатулa Ахундзaда, наричан още командир на вярващите, направи първото си изявление, макар и писмено, откакто талибаните взеха властта в Афганистан преди повече от три седмици. Самият той не е виждан на обществено място за това време, което засилва спекулациите около личността му. 

Но изявлението му потвърди най-големите опасения - талибаните ще наложат шериата в най-суровата му форма. До голяма степен това ще значи дискриминация за жените и налагане на жестоки закони. 

Три седмици след влизането в Кабул новата власт в Афганистан е изцяло от мъже, въпреки протестите на стотици жени да бъдат включени. Временният кабинет се ръководи от молла Мохамед Хасан Ахунд, който е в черния списък на ООН. 

Хасан Акунд, който е премиер, беше заместник-външен министър от 1996 до 2001 г., когато бойците бяха на власт. Той беше по-скоро религиозен водач отколкото военен. Назначаването му се разглежда като компромис между умереното и твърдото крило на талибаните. 

Вътрешният министър Сирахудин Хакани се издирва от ФБР. Той е свързван с едни от най-смъртоносните атентати в страната. Хакани поддържа и тясна връзка с "Ал КайдаЮ. ФБР дава 5 милиона долара награда за информация за него. 

Министърът на отбраната пък е син на основателя на талибаните и покоен върховен лидер мола Омар. Мола Абдул Гани Барадар ще бъде един от заместниците на премиера. Той ръководи споразумението между Щатите и талибаните за изтегляне. 

След обявяването на правителството талибаните разпръснаха протест срещу него със сила. На този фон Щатите посочиха още, че ще продължат да следят за безопасното напускане на страната от всички, които го искат. Докато върховният лидер обаче призова сънародниците си да не емигрират.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК