Афганистан трябваше да е лъскава демокрация, но отново е талибанска държава

Провалът е по-скоро политическо, отколкото военно поражение, пише Филип Стивънс за Financial Times

07.09.2021 | 11:57 Редактор: Здравко Черкезов
Афганистан трябваше да е лъскава демокрация, но отново е талибанска държава

Реалистите във външната политика имат повод да празнуват. Либералният интервенционизъм не беше на мода през пo-голямата част от последното десетилетие. Начинът на отстъпление от Кабул заби последния пирон. САЩ се прибират в границите си. Афганистан отново е талибанска държава.

Без лидерството на Вашингтон, Европа изпадна в парализа, пише Филип Стивънс за Financial Times. 

Джо Байдън отрече провалената същност на изтеглянето на САЩ, като го обяви за края на ерата на изграждане на нация в Афганистан. Повърхностната мантра на американския президент е, че няма да има повече "вечни войни". Няколко хиляди войници се прибраха у дома и сега САЩ могат да се фокусират върху Китай.

Историята, изглежда смята Байдън, ще бъде благосклонна. В крайна сметка смразяващите кадри на хеликоптери, евакуиращи последните американски морски пехотинци от посолството в Сайгон, никога не представляваха аргумент, че САЩ е трябвало да останат във Виетнам.

Колкото и да са поразени от тръмписткия завой на Байдън, защитниците на либералната интервенция трябва да предложат признание за собствените грешки. Двете десетилетия западна окупация на Афганистан им показаха, че са били наивни в очакванията си и небрежни при изпълнението на своя демократизиращ проект.

След като американците отстраниха "Ал Кайда" и мисията се трансформира в изграждане на нация, беше лесно предположение, че изборите могат да превърнат Афганистан в лъскава нова демокрация. Изработването на централизирана конституция обаче противоречеше на фрагментирания характер на племенното общество в Афганистан и на всяко истинско разбиране за това как работи демокрацията. Изборите са последното парче в пъзела. Започва се с фундамента на върховенството на закона, с безпристрастни национални институции и обществени норми.

Провалът в Афганистан е по-скоро политическо, отколкото военно поражение, смята Филип Стивънс. 

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК