Администрацията на Байдън с план за 65 млрд. долара в случай на нови пандемии

Настоящата пандемия е струвала на САЩ около 16 трилиона долара загубена икономическа продукция

04.09.2021 | 08:51 Редактор: Юлия Христова
Администрацията на Байдън с план за 65 млрд. долара в случай на нови пандемии

Администрацията на американския президент Джо Байдън представи план на стойност 65 милиарда долара, който трябва да подкрепи страната в битката ѝ с нови биологични заплахи след отшумяването на пандемията от коронавирус, съобщава CNBC. 

Следващата пандемия вероятно ще бъде „значително по-различна“ от Ковид-19 и затова правителството на САЩ трябва да се подготви отсега да се справи с всяка бъдеща вирусна заплаха, посочва Ерик Ландър, научен съветник на президента Джо Байдън и директор на Службата за наука и технологии.

Планът, публикуван в документ от 27 страници, призовава за инвестиране на милиарди долари през следващото десетилетие за подобряване на ваксините и терапевтичните средства, както и за инфраструктурата по отношение на здравеопазването, подобряване на възможностите на страната за мониторинг и усъвършенстване на личните предпазни средства, за да се използват срещу широк набор от патогени.

Планът на администрацията на Байдън е организиран в пет „стълба“, всеки от които засяга различни части от здравеопазването. Този план предвижда от 15 до 20 милиарда долара, които да осигурят силен старт на инициативата. Средствата ще бъдат насочени към ново звено за контрол към Министерството на здравеопазването, което ще бъде наблюдавано от Конгреса.

Според Ландър продължаващата пандемия разкрива „фундаментални проблеми“ при здравеопазването в Америка, включително недостатъчно финансиране и липса на координация между федералните, щатските и местните власти.

Длъжностни лица заявиха, че призивът на администрацията да инвестира 65 милиарда долара е „скромен“, като се има предвид, че настоящата пандемия е струвала на САЩ около 16 трилиона долара загубена икономическа продукция.

Планът също така призовава за изразходване на 11,8 милиарда долара за терапевтични средства, което би позволило на американските учени и производителите на лекарства да разработят нови антивирусни и други лекарства и да осигурят мащабен производствен капацитет, пише investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК