Да не забравяме кои са талибаните, Ердоган иска да е лидер в ислямския свят

"Очакваше се, че Турция ще може да говори по-лесно с организацията", каза Георги Цветков

03.09.2021 | 21:35 Редактор: Искра Ангелова

Великобритания предлага регионална коалиция за контрол върху талибаните в Афганистан. Възможно ли е? 

"Виждате, че в момента всички са основни играчи на международната сцена - от САЩ през Европа до Азия, вземат една изключително внимателна позиция и следят в каква посока ще се развие поведението на това ново правителство в Афганистан. Трябва да обърнем внимание на факта, че поддържането на комуникация с това ново правителство не означава признаване", каза експертът по национална сигурност и отбрана Георги Цветков в студиото на "Денят ON AIR".

И по думите му това е логично.

"Да не забравяме кои са талибаните. Те не са същата организация. В определена посока има промяна, никой не стои на едно и също място, но не можем да приемем, че те са нормална страна, в която може да се говори като всяка останала. Очакваше се, че афганистанското правителство и общество ще е далеч по-мотивирано да се противопостави на талибаните. А видяхме, че то просто отказа. И се видя, че системата е проядена от корупция и особено въоръжените сили", допълни Цветков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че в рамките на тези 20 години САЩ заедно с НАТО поемаха ударите и разходите за тази военна операция.

"В момента и Русия, и Китай имат основателни притеснения за това, че след като основният дразнител изчезна от региона, всъщност нестабилността може да се прехвърли отвъд техните граници. Знаете, че бившите съветски републики от Средна Азия са уязвими. В недалечното минало там имаше прояви на радикални ислямистки организации и тази заплаха не е изчезнала. Получава се и друго - очаква се, че Китай много бързо ще се договори с новия режим в Афганистан, което е доста наивно", коментира експертът.

"Позицията на Ердоган е израз на неговата отдавнашно желание за лидерство в ислямския свят. Желание, което не се приема с готовност от всички останали. Очакваше се, че Турция ще може да говори по-лесно с талибаните. Освен икономическите отношения и тези, които са пряко свързани със сигурността на международното летище в Кабул, едва ли в скоро време ще може да видим сериозно засилване на позицията на Турция в Афганистан и региона", добави Георги Цветков.

А според него за България е най-добре да се говори чрез ЕС, защото така позицията ни е значително по-силно. Той подчерта, че през 2015 година Европа е подценила броя на хората, които могат да дойдат, говорейки за мигрантите.

И по думите му ще се справим само условно с каналджийството.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК