САЩ подават ръка на талибаните срещу общия им враг - "Ислямска държава"

Вътрешните полети от Кабул ще се възстановят от петък

02.09.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Съединените щати са готови да подадат ръка на талибаните и да си сътрудничат с тях срещу общия им враг - "Ислямска държава". Всеки момент се очаква и талибаните да обявят правителство. Те са готови на всичко да смачкат съпротивата срещу тях и да завладеят и последната провинция от Афганистан.

Приготовленията в президентския дворец в Кабул започнаха отрано за обявяването на така чакания кабинет. Върховният водач на талибаните Хайбатула Ахундзада ще има неограничена власт над новия управляващ съвет. Под него в йерархията трябва да има президент. 

"Международната общност иска уверения за това, което действително ще прави правителството на талибаните", каза говорителят на Белия дом Нед Прайс.

Щатите следят новините оттам с още по-голям интерес след заявката за съвместни действия с талибаните. Генерал от Пентагона ги нарече безмилостни. А дали ще се променят, предстои да видим.

"На война правите каквото трябва, за да намалите риска за мисията и силата, а не това, което задължително искате да направите", коментира генералът от САЩ Марк Мили.

На този фон талибаните обещаха безопасен коридор за излизане от страната на чужди граждани или афганистанци. Вътрешните полети от Кабул ще се възстановят от утре, но възобновяването на международните полети ще отнеме време.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК