Ковид-19 при децата: Най-голям риск има за тези до 3 г.

Пост-ковидният синдром при децата се проявява както и при възрастните, твърди руски вирусолог

03.09.2021 | 20:29 Редактор: Елеонора Танева
Ковид-19 при децата: Най-голям риск има за тези до 3 г.

При децата, тези до 3-годишна възраст са най-застрашени от тежко преболедуване на Ковид-19. Също и за малки пациенти със съпътстващи заболявания, твърди руският вирусолог Евгений Тимаков.

"Коронавирусът е най-опасен за деца до три години и за деца със съпътстваща патология, с наднормено тегло, с хронични заболявания. При останалите деца аз лично не наблюдавам усложняване на протичането на вирусната инфекция и в научните публикации, които виждаме, също не се описва", каза той в интервю пред "Парламентарен вестник", цитирано от ТАСС.

Специалистът подчертава, че при някои деца инфекцията може да предизвика както усложнението мултисистемен възпалителен синдром или продължителна температура, а в единични случаи се стига и до смърт. 

"Пост-ковидният синдром при децата се проявява както и при възрастните. Той влияе на централната нервна система и на червата, но не при всички деца има прояви на синдрома", уточни вирусологът, пише "Монитор".

Според него няма необходимост от масова имунизация на децата, защото те прекарват Ковид-19 много по-леко от възрастните.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК