Учени откриха кое пази децата от тежък Ковид

Имунната система на дихателните пътища при децата е по-силна от тази на възрастните

21.08.2021 | 22:47 Редактор: Елеонора Танева
Учени откриха кое пази децата от тежък Ковид

От началото на пандемията в цял свят се говори, че децата са изложени на по-малък риск от тежко протичане при заразяване с коронавируса. Те очевидно могат много по-бързо да неутрализират вирусите, респективно карат заболяването по-кратко и в лека форма.

"Открихме, че имунната система в дихателните пътища на здравите, незаразени деца се различава много силно от тази на здравите възрастни хора", твърдят изследователите от берлинската клиника "Шарите".

"Епителните клетки в носната лигавица, и то точно тези, които включват рецептора, през който вирусът навлиза в клетките и може да ги зарази, са буквално в пълна бойна готовност при децата", обяснява професор Ирина Леман. 

И благодарение на това детските клетки могат бързо да разпознаят вируса и да се справят с него.

Силният антивирусен имунитет на дихателните пътища се задържа приблизително до 18-20–годишна възраст - след това спада и остава на едно и също равнище до дълбока старост.

Ето защо учените са привърженици на разработването на препарат, който да се впръсква в носа и да изгражда бариера срещу Ковид-19, пише "Дойче веле".

Професор Леман предупреждава, че резултатите не бива да се интерпретират неправилно и да се налага измамна сигурност. 

"Ако погледнем цифрите, оповестени от европейските здравни центрове, се вижда, че все още едно от 10 000 заразени деца се разболява тежко. А от тежко болните деца, на които се налага и интензивно лечение, умира всяко трето", уточнява експертът.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК