Борел: ЕС ще установи взаимоотношения с талибаните в Афганистан при стриктни условия

Талибаните ще трябва да гарантират, че Афганистан няма да се превърне в "база за износ на тероризъм за останалите страни"

03.09.2021 | 17:13 Редактор: Жаклина Иванова
Борел: ЕС ще установи взаимоотношения с талибаните в Афганистан при стриктни условия

Европейският съюз ще установи взаимоотношения с талибаните, но при стриктни условия. Това заяви върховният представител по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

"За да подкрепим населението на Афганистан ще трябва да установи взаимоотношения с новото правителства в страната, което не означава признаване. Това е оперативно ангажиране. То има потенциал за укрепване в зависимост от поведението на правителството",  посочи Борел.

Борел обаче отбеляза, че отношенията ще бъдат предмет на строги условия. Талибаните ще трябва да гарантират, че Афганистан няма да се превърне в "база за износ на тероризъм за останалите страни", информира БНР.

Афганистан също така ще трябва да състави представително преходно правителство, да разреши на чуждите граждани и на афганистанци да напуснат страната, както и да гарантира свободния достъп до хуманитарна помощ, заяви още той.

 Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК