Експерти бият тревога: Алпийските ледници се топят, езера никнат като гъби

Водната повърхност на тези езера се увеличава с по 150 000 кв. м годишно

03.09.2021 | 10:00 Редактор: Здравко Черкезов
Експерти бият тревога: Алпийските ледници се топят, езера никнат като гъби

Топенето на глетчерите продължава с тревожни темпове: само в Швейцарските Алпи от топенето им са се образували 180 нови езера. Годишно тяхната площ нараства с по 150 хиляди квадратни метра. Експертите бият тревога, пише DW.

"В Алпите имаме нагледно доказателство за промяната в климата" – до този извод стига швейцарският Институт за хидроизследвания, който констатира увеличаване на площта на глетчерните езера през последните десет години. Топенето на глетчерите само в Швейцария е довело до образуването на цели 180 нови глетчерни езера. В периода 2006-2016 г. водната повърхност на тези езера в Алпите се е увеличавала с по 150 000 кв. м годишно.  

Необратими промени?

Глетчерни езера има не само в Алпите. Световно известните Седем рилски езера в България също са ледникови езера, разположени приблизително на същата височина в планината, както повечето алпийски глетчерни езера – над 2000 м надморска височина. Рилските езера са се образували във вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади.

Институтът за хидроизследвания в Швейцария за пръв път е направил пълна инвентаризация за глетчерните езера на територията на страната, които са се образували след т. нар. "Малък ледников период" около 1850 г. В онези години глетчерите достигат най-голямата си площ в историята, после постепенно започват да се топят. Ето как в периода от 1850 до 2016 г. площта на глетчерните езера се увеличава средно с по 40 000 квадратни метра годишно. След това обаче темпът на разрастването им скача почти четирикратно. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Необратим процес! Нещо което се знае и очаква! Сигнализирай за неуместен коментар