Янукович ще направи официално изявление от Русия

Отстраненият украински държавен глава ще говори на официална пресконференция

28.02.2014 | 10:57 Редактор: Елена Кирилова
Янукович ще направи официално изявление от Русия

Отстраненият украински президент Виктор Янукович ще даде пресконференция в руския град Ростов на Дон в 17 ч. днес, съобщава Voice of Russia. Мястото на провеждането на събитието все още не е ясно, но ще бъде обявено допълнително.

Янукович разпространи вчера обръщение към украинския народ, в което потвърждава, че се смята за законния президент на страната и смята случващото се във Върховната Рада за нелегитимно.

В изказването си обявеният за издирване държавен глава подчертава, че подписаното от него и от лидерите на опозицията споразумение от 21-ви февруари за уреждане на кризата в Украйна все още не е изпълнено.

Янукович беше обявен за издирване по обвинение в масови убийства, ето защо поиска от Русия да осигури личната му безопасност от действията на екстремисти.Руската страна обяви вчера, че е откликнала на молбата му. Отстраненият държавен лидер изтъкна в изявлението си, че е решен да се бори докрай за изпълнението на важните компромисни договорки за излизането на Украйна от тежката политическа криза.

Междувременно въоръжени мъже, за които се смята, че са проруски активисти, са превзели тази нощ летището в кримската столица. Около 50 мъже с униформи без опознавателни знаци са пристигнали рано сутринта и са превзели летището, твърдят очевидци. Смята се, че става дума за същата групировка, която превзе правителствените сгради в регионалната столица Симферопол.

От своя страна местните власти приеха решение на 25-и май тази година да се проведе референдум, който да реши дали Крим да остане част от Украйна. Днес започва и шестдневната внезапна проверка на бойната готовност на част от руската армия, която граничи с Украйна. Тя ще продължи до 3-ти март, а в учението ще участват около 150 000 военни, стотици хеликоптери, самолети, танкове и десетки кораби.

Последните събития в Украйна бяха основната тема на телефонен разговор, проведен между американския държавен секретар Джон Кери и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Кери е призовал руските власти да се присъединят към САЩ и техните съюзници в помощ на Киев.

От своя страна Лавров е декларирал, че Русия ще съдейства за запазването на териториалната цялост на Украйна. По-рано американският държавен секретар коментира вчерашните събития в Крим и подчерта, че евентуалната военна намеса на Русия в Киев би била огромна грешка.

Повече по темата вижте във видеото!