Учени разбиха теориите на антиваксърите за Ковид-19

Ставаме ли по-уязвими за други болести непосредствено след ваксинация?

02.09.2021 | 12:17 Редактор: Жаклина Иванова
Учени разбиха теориите на антиваксърите за Ковид-19

Антиваксърите продължават да отхвърлят имунизациите - включително защото те отслабвали имунната система като цяло. "Доказателството" е открито в едно нидерландско изследване, но фактите говорят съвсем друго.

Ваксината на BioNTech/Pfizer намалява имунната защита на организма срещу други вируси и бактерии, защото пренасочва всички сили само към коронавируса: тази "новина" бързо се разпространи из социалните мрежи. Хората, които се противопоставят на ваксинациите, веднага започнаха я цитират като уж научно доказателство. Някои потребители отидоха и по-нататък с твърдението, че може да се стигне до смъртен изход: "Хората вече ще умират не само от Ковид-19, но и от какви ли не други вирусни заболявания".

Тези твърдения се позовават на изследване от Нидерландия, което излезе през май като предварителна публикация на една научна платформа, но досега не е получило независима научна оценка. Операторите на платформата изрично предупреждават, че предварителните публикации са само неокончателни работни доклади, които не бива да се взимат предвид в клиничната практика и в здравеопазването и да излизат като официална информация в медиите, пише DW.

Доказва ли изследването от Нидерландия, че ваксинацията срещу коронавирус отслабва имунната ни система?

Отговорът гласи: твърдо не. Изследването установява, че ваксината на BioNTech/Pfizer е ефикасна, казва един от авторите му - Михай Нетеа от университета "Радбауд" в Неймехен.

"Внушението, че според изследването ваксината срещу Ковид-19 отслабва имунната система, е невярно", казва Нетеа.

В интервю за ДВ той обяснява: "Искахме да установим какви са имунологичните ефекти на новите ваксини. Това е важно, защото ще ги ползваме още дълго време. Лошото е, че някои хора интерпретират нашето изследване в посока, която изобщо не сме имали предвид".

Михай Нетеа е категоричен: няма клинични данни, които потвърждават, че ваксината отслабва имунната система и прави хората по-уязвими за други инфекции.

Дали непосредствено след ваксинацията хората не стават по-уязвими за други болести?

И по този въпрос: твърдо не. В социалните мрежи се появиха твърдения, че в резултат от промените, които предизвиква ваксината, имунната система става по-податлива на бактерии и други вируси.

"Това не е вярно, защото имунната система на човека има много широк диапазон и без проблеми може да "воюва на няколко фронта", включително и след ваксинацията срещу Ковид-19", обяснява Кристине Фалк.

Дали ваксината причинява опасни изменения в имунната система?

Една формулировка в новината за изследването особено разбуни социалните мрежи: "препрограмиране на вродените имунни отговори". Звучи опасно, но всъщност означава "трениран имунитет" или "вродена имунна толерантност". Кристине Фалк подчертава: "Всички ваксини въздействат върху вродената имунна система".

Това обаче изобщо не означава, че препрограмирането на вродените имунни отговори отслабва цялата имунна защита, подчертават както съавторът на изследването Михай Нетеа, така и Кристине Фалк.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК