Украинският парламент избра Арсений Яценюк за премиер на страната

Преди избора той обяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с ЕС

27.02.2014 | 17:32 Редактор: Елена Кирилова
Украинският парламент избра Арсений Яценюк за премиер на страната

Украинският парламент одобри Арсений Яценюк за премиер на Украйна. За него гласуваха 371 депутати при необходими 226, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. В гласуването са участвали 417 депутати.

Върховната рада (парламентът) на Украйна е 450-местен. Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов е подписал указ за назначаването на Яценюк за министър-председател.

39-годишният Яценюк е бил министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Арсений Яценюк е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, посочват агенциите.

Преди избора Яценюк заяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и обеща да запази Крим като част от Украйна, посочва ДПА.

Яценюк днес обвини правителството на сваления от власт президент Виктор Янукович, че е опразнило държавната хазна и заяви, че получен кредит от 37 млрд. долара е изчезнал, предаде Ройтерс.

В реч пред парламента преди да бъде утвърден на поста Яценюк отбеляза, че през последните три години „сумата от 70 млрд. долара е прехвърлена от финансовата система на Украйна в офшорни сметки".

„Искам да ви докладвам - държавната хазна е ограбена и празна“, заяви новият премиер. „37 милиарда долара получени кредити са изчезнали в неизвестна посока“, допълни той.

По думите му, цитирани от ИТАР-ТАСС, в хазната има само 4,5 милиарда долара, а държавният дълг на Украйна е достигнал 75 милиарда долара. Златновалутните резерви за последните три години са намалели от 37 на 15 милиарда долара.

Ситуацията е толкова сериозна, че няма друга алтернатива, освен да се вземат „извънредно непопулярни мерки“, подчерта Яценюк, цитиран от Ройтерс.

Според него осигуряването на нов заем от Международния валутен фонд (МВФ) е жизненоважно, за да може националната валута да се стабилизира. Гривната достигна рекорден минимум днес поради опасенията, че централната банка е в безизходица заради намаляващите резерви в чужда валута.

„Трябва незабавно да подпишем споразумение с МВФ“, изтъкна Яценюк пред парламента. „Колкото по-скоро бъде сключено споразумение за програма на МВФ, ще постъпят пари за нашите резерви и ще бъдем в състояние да стабилизираме обменния курс“, подчерта той. 

Повече по темата вижте във видеото!