Извънредно положение в Полша заради мигрантите

Планирано е да влезе в сила незабавно

31.08.2021 | 15:51 Редактор: Десислава Атанасова
Извънредно положение в Полша заради мигрантите

Полското правителство издаде заповед за обявяване на извънредно положение в регионите на границата с Беларус. Това съобщи във вторник на пресконференция премиерът на страната Матеуш Моравецки.

"Ситуацията на границата е напрегната, затова министерският съвет реши да се обърне към президента с искане за обявяване на извънредно положение за 30 дни в граничната зона - в части от Подляското и Люблинското воеводства“, каза той, съобщава ТАСС.

Решението на кабинета трябва да бъде одобрено от президента на Полша. Планирано е да влезе в сила незабавно.

Както обясни външният министър Мариуш Камински, решението за въвеждане на извънредно положение ще засегне 115 населени места в Подляското воеводство и 68 в Люблинското. По-специално, това означава забрана за провеждане на масови и развлекателни събития,  предава БГНЕС.

По-рано Полша и Литва призоваха Европейския съюз да приложи по-строги мерки срещу Беларус във връзка с миграционната криза в региона, за която се твърди, че е провокирана от Минск.

От началото на годината над 4 хиляди нелегални мигранти са задържани на литовско-беларуската граница. Това е почти 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 година.

В понеделник полското министерство на отбраната обяви началото на строителството на ограда от бодлива тел с височина 2,5 метра на границата между Полша и Беларус.

За да помогне на граничната охрана, армията изпрати 2000 войници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК