Меркел и Камерън обсъждат Великобритания и отношенията ѝ с ЕС

Германският канцлер ще се опита да убеди британския премиер, че страната не бива да се оттегля от ЕС

27.02.2014 | 11:46 Редактор: Елена Кирилова
Меркел и Камерън обсъждат Великобритания и отношенията ѝ с ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще се опита да убеди Великобритания да не напуска Европейския съюз. Това ще се случи по време на посещението ѝ в страната днес, където ще изнесе реч пред британския парламент и представители на бизнеса, предаде Ройтерс.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пък ще използва срещата, за да се опита да спечели подкрепата на Меркел за мерките, които ограничават социалния туризъм в Европа.

Камерън даде обещание, че, ако получи общественото доверие на следващите избори, ще настоява договорът на страната с Европейския съюз да бъде преразгледан. В тази връзка подкрепата на Меркел е ключова за усилията на премиера да спечели следващия управленски мандат през 2015 г.     

Освен това е предвидено през 2017 г. в страната да се проведе референдум относно това дали Великобритания да остане в ЕС. Лондон иска по-големи гаранции за работата на единния пазар, в условията на засилената фискална консолидация в еврозоната.

Преразглеждането на договора на Обединеното кралство не е сред приоритетите на ЕС, заяви френският държавен глава Франсоа Оланд.

По време на днешната си визита във Великобритания Ангела Меркел ще разговаря и с лидера на лейбъристите Ед Милибанд. Опозицията на Камерън обяви, че е против преразглеждането на договора с ЕС.

Подробности по темата вижте във видеото!