Европа да се заеме сериозно с отбраната си, иначе е следващият Афганистан?

Трагичният ход на събитията в Афганистан трябва да послужи като сигнал за събуждане на ЕС

28.08.2021 | 23:40 Редактор: Десислава Атанасова
Европа да се заеме сериозно с отбраната си, иначе е следващият Афганистан?

Трагичният ход на събитията в Афганистан трябва да послужи като сигнал за събуждане на Европейския съюз. Когато САЩ едностранно решиха да прекратят присъствието си в страната, Европа нямаше друг избор, освен да последва примера им. И докато Афганистан бързо падаше под влиянието на талибаните, всичко, което ЕС можеше да направи, беше да стои отстрани, безпомощен. 

"Лидерите на континента нямаха средства да вкарат сили в Афганистан, дори и да искаха да го направят, изобличавайки не само провалите на две десетилетия усилия на САЩ и НАТО, но и провала на подхода на алианса след 11 септември към защитата на Европа", пише Макс Бергман за "Политико".

През последните няколко години в Брюксел имаше много големи разговори за "геополитическа комисия" и "европейска стратегическа автономия" - крайно време е Европа да започне да действа, а не само да говори.

Като цяло ЕС харчи толкова средства за отбрана, колкото Русия и Китай, и въпреки това му липсват основните военни способности за поддържане на бойни операции в чужбина без помощта на САЩ.

Повече по темата четете на Blommbergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
свободата
преди 2 години
САЩ и западната коалиция са дали за Афганистан 1000 милиарда долара за тези 20 години, според Дойче Веле. Афганистан трябваше да има 350 хил. армия, обучена и въоръжена със съвременно оръжие. Резултатът е ясен - талибаните завладяха страната почти без съпротива за 2-3 седмици. България плати за 8 самолета Ф-16 по 180 милиона долара за всеки - без пълен боекомплект! Сигнализирай за неуместен коментар