В плен на талибаните: Афганистанци молят за убежище у нас

Само пред Bulgaria ON AIR - зов от преводачи на българския контингент

27.08.2021 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Призив от Кабул - афганистанци, работили за българския контингент, молят за убежище у нас. Двамата мъже не могат да напуснат страната след окупацията на талибаните. По случая се ангажира премиерът Стефан Янев. 

Вече 16 дни Кабул е в плен на талибаните, а летището не може да побере хилядите афганистанци, които искат да напуснат страната. 

Гул Рахман е сред тях. Завършва висшето си образование у нас и работи 7 години за българския контингент на НАТО като преводач. Сега иска помощ, за да избяга от дома си. 

"Страхувам се от талибаните, затова изпратих при вас документи", каза той.

Помощ у нас иска от бившия командир на българския ни контингент в Афганистан.

"Те са направили опит да се свържат с българското посолство. Но когато са отишли в Кабул - са видели, че не функционира. Не мога да бъда безразличен към тези хора, знаейки какво могат и как са си изпълнявали задълженията", сподели бившият командир на българския контингент в Афганистан ген. Димитър Шивиков.

Тръгването на тримата от Кабул без помощ от друга държава към момента е невъзможно. Затова те настояват да им бъде изпратен документ, който те да представят пред американските сили, за да напуснат страната.

"Тяхната молба е България под някаква форма да им помогне, да им съдейства да напуснат своята родина Афганистан, поради факта, че се страхуват не само за своя живот, но и за живота на своите семейства", коментира още ген. Шивиков.

На заседание в сряда българската държава реши да осигури убежище на 70 афганистанци, служили на контингента ни в Кабул. Пред Bulgaria ON AIR премиерът Стефан Янев увери, че процесите по извеждане на хора от Афганистан от наша страна продължават. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК