Спират полети за евакуация от летището в Кабул, блокираха границата с Пакистан

САЩ, Великобритания и Австралия предупредиха за висок риск от терористична атака

26.08.2021 | 14:10 Редактор: Жаклина Иванова

Нарастват опасенията от терористична атака на летището в Кабул. Според Запада струпването на много хора в района на международното летище в Кабул и чуждестранните военни, помагащи за евакуацията им, могат да станат обект на терористична атака.

Австралия и Великобритания предупредиха своите граждани да не пътуват до аерогарата дори и да трябва да напуснат страната.

"Ако сте в района на летището, се изтеглете на безопасно място и изчакайте насоки. Внимавайте за прояви на насилие и заплаха за сигурността на места с много хора. Има голям риск от терористична атака", коментира министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн.

Без да се назовават конкретни терористични организации, британският министър на отбраната алармира за същата опасност. Освен талибаните и "Ал Кайда", на територията на Афганистан действа и "Ислямска държава", която често извършваше атаки срещу местното население дори и при присъствието на международните сили.

С влошаването на ситуацията със сигурността около летището в Кабул, няколко държави вече спряха полетите за евакуация. Франция обяви, че последните ѝ самолети ще излетят утре. На летището все още има повече от 10 000, които искат да избягат.

"Съединените щати и съюзниците поддържат сигурността на летището. Фокусът ни е върху това да изведем колкото се може повече хора", каза генерал-майорът от армията на САЩ Уилям Тейлър.

Хиляди хора се намират по границата с Пакистан, която осъмна блокирана от афганистански граждани, опитващи да напуснат страната. На място няма военни, които да контролират ситуацията. Обстановката е тежка.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК