Китайски милиардери са дарили рекордни суми от началото на 2021 г.

Сумата е с 20% повече от цялата за 2020 г.

26.08.2021 | 16:03 Редактор: Юлия Христова
Китайски милиардери са дарили рекордни суми от началото на 2021 г.

Седмина китайски милиардери са дарили рекордните 5 млрд. долара за благотворителност от началото на годината, показват данни, събрани от Bloomberg. Сумата е с 20% повече от цялата за 2020 г. Техните средства, предоставени чрез компании, фондации или лични средства, са дарени на фона на кампанията на президента Си Дзинпин за "общо благоденствие", целяща да премахне неравенството в доходите.

Си прегърна идеята за преразпределение на богатствата в Китай, говорейки за "общо благоденствие" най-малко 65 пъти по време на речи и срещи през тази година – двойно на около 30-те споменавания миналата.

По време на среща на високо равнище, председателствана от Си, на 17 август правителството посочи, че то "трябва разумно да коригира прекомерните приходи и да окуражи хората с високи доходи и компаниите да дават повече на обществото". Идеята за "социална ръка", според държавните медии, ще разчита на моралните задължения и социални очаквания, за да вдъхнови най-богатите да дарят част от състоянието си.

Сумата на най-големите дарения от началото на годината значително задминава 27-те млрд. юана (4,2 млрд. долара), дарени от отделни личности и компании през цялата 2020 г., показват данни на организацията China Charity Ranking, която кара индивидуални лица, фирми и фондации да отчитат даренията си.

Пълната сума на даренията обаче е по-голяма: популярни компании и известни личности, насърчавани от държавните медии и онлайн общността, дариха над 600 млн. долара в помощ на наводнената провинция Хенан по-рано през годината, пише investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК