Хиляди българи и румънци напускат Германия, за да се върнат у дома

В началото на 2014 г. отпаднаха и последните рестрикции за миграция, които ограничаваха гражданите

25.02.2014 | 14:55 Редактор: Елена Кирилова
Хиляди българи и румънци напускат Германия, за да се върнат у дома

Хиляди българи и румънци напускат Германия, за да се върнат у дома и така поставят под съмнение опасенията за масова имиграция от Източна Европа.

Около 200 000 българи и румънци са напуснали Германия само през последните две години, сочат данни на Федералната статистическа служба.

От 2007 г., когато Румъния и България станаха пълноправни членки на в сила бяха регламенти, които ограничаваха миграцията към Германия от новите страни-членки. В началото на тази година обаче отпаднаха и последните рестрикции.

Данните показват, че докато миграцията към Германия от новите членки на ЕС расте бързо, броят на хората, връщащи се в България и Румъния от Германия, нараства още по-бързо.

Статистическата служба разкри, че миграцията от страната към Румъния се е покачила с 20 на сто от 50 хил. души през първите три тримесечия на 2012 г. до 60 хил. души за същия период през миналата година.

С 11% пък е нараснал броят на заминаващите за България през първите три тримесечия на 2013 г., в сравнение със същия период на 2012 г.

Окончателната информация за последното тримесечие на миналата година се очаква да излязат през май.

Подробности по темата вижте във видеото!