Керемедчиев: Нямаме толкова хеликоптери, колкото талибаните наследиха от САЩ

Четирима американски президенти са виновни за ситуацията в Афганистан, смята бившият зам.-министър на външните работи

24.08.2021 | 21:38 Редактор: Здравко Черкезов

Грешките на четирима американски президенти доведоха до победата на талибаните в Афганистан. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Като започнем от Джордж Буш-младши, който започна американската офанзива. Той наистина успя първоначално да ги спре, но след това се насочи рязко към Ирак. Остави ги да съществуват. Като минем през Обама, който въпреки натрупването на голям брой военни части първи обяви, че ще има краен срок за оттегляне. Това позволи на талибаните да се скрият и да изчакат този срок", посочи бившият зам.-министър на външните работи.

"Тръмп направи грешката, че стартира преговорите с талибаните. САЩ, без големи отстъпки, освободиха над 5000 талибански лидери и така върнаха много силни командири и бойци в талибанската армия. Мащабната грешка на Байдън беше, че се позова на споразумението на Тръмп и изтегли войските толкова хаотично и бързо, че остави 10-15 хил. американски граждани, над 20-30 хил. европейски граждани – без никаква защита", допълни Керемедчиев.

Според него тази грешка на Байдън показва, че САЩ са ненадежден партньор, и дава лош сигнал за своите партньори в НАТО и региона, че могат да ги изоставят по всяко време.

"Вторият лош сигнал е, че талибаните никога не прекъснаха своята връзка и с "Ал Кайда", и с другите терористични организации. 20 години след влизането в Афганистан с цел унищожаването на ислямския тероризъм, отново се връщаме в изходна позиция", отбеляза бившият външен зам.-министър.

На всичкото отгоре след себе си американците са оставили над 100 хил. пикапа, 38 хил. бронирани джипове, 16 хеликоптера, както и дронове и високотехнологични ракети. Керемедчиев сравни наследеното от талибаните въоръжение с това на една средна по големина натовска държава.

"Всъщност талибаните в момента са въоръжени доста по-модерно и по-мащабно от една средностатистическа европейска страна, член на НАТО. Ние нямаме толкова хеликоптери, колкото имат талибаните", изтъкна той.

Керемедчиев не смята, че талибаните са се променили съществено от 90-те години насам, въпреки че лидерите демонстрират по-човешко лице пред света.

"Това не означава, че редовните бойци спазват правилата. Те продължават да имат точно такъв тип отношение, каквото са имали преди 20 години. Но за ръководството на талибаните е важно да имат възможност за разговор, защото САЩ запорираха над 20 млн. долара на Афганистан. Тоест САЩ замразиха един цял годишен бюджет на Афганистан", обясни гостът в студиото.

Бившият зам.-министър обърна особено внимание на двойната роля, която играят Русия и Китай в Афганистан.

"Русия не изтегли своето посолство от Кабул и то се охранява от талибански бойци. Даже руският посланик в Кабул е казал, че талибаните са разумни хора, с които може да се води диалог. От другата страна е Китай, която се интересува от полезни изкопаеми като литий – необходим за производството на батерии и всякакви хардуерни устройства за компютърния бизнес. Китай ще използва същата стратегия, която използва и в Африка", обясни Керемедчиев. 

Той е на мнение, че спокойните времена за талибаните не са приключили. И прогнозира, че се задава гражданска война в Афганистан.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК