Матео Ренци спечели първия вот на доверие в Сената в Италия

Новият италиански премиер обеща да понижи данъците върху труда

25.02.2014 | 11:25 Редактор: Елена Кирилова
Матео Ренци спечели първия вот на доверие в Сената в Италия

Новият премиер на Италия Матео Ренци спечели първия вот на доверие в Сената, след като обеща да понижи данъците върху труда и да прокара необходимите институционални реформи, за да върне към живот икономиката, предаде Ройтерс.

Вотът приключи в късните часове след десетчасово заседание, като Сенатът подкрепи новото правителство със 169 гласа. Предстои и вотът в долната камара на парламента, където Ренци се радва на комфортно мнозинство.

„Италия се умори да ни чака и аз ви предлагам – ние ви предлагаме, като правителство, да възродите Италия чрез пакета реформи, който обмисля предстоящото италианско председателство на Европейския съюз. А преди това ние ще се справим с предизвикателствата, свързани с политиките за пазара на труда, данъците, публичната администрация и правосъдието“, посочи Ренци в речта си пред сенаторите.

Той очерта като водещ приоритет и избирателната реформа. По думите му промените са необходими, за да се стабилизира политическата система и да се подобри управлението.

Матео Ренци припомни на членовете на италианския Сенат основните точки от амбициозната си програма, която определи като „смела и, надявам се, иновативна“. Според него политическите лидери трябва „да взимат радикални решения и да правят решителни избори“, за да превърнат Италия в „място за възможности“.

„Имаме само един шанс и това е той“, посочи Ренци. „Ако го пропилеем, няма да търсим извинения. Ако не се справим с предизвикателството, вината ще е само моя“, допълни той.

Матео Ренци, който е известен с пламенните си речи, но и с малкия си политически опит само на местно ниво, по-рано представи правителството си – 16 министри - 8 мъже и 8 жени. Някои от членовете на кабинета му обаче си навлякоха критиките на скептиците.

Повече по темата вижте във видеото!