Русия опитва всичко, за да задържи Украйна, твърди Панковски

Според експерта тепърва предстои да бъдат приложени различни методи на натиск от руската страна

25.02.2014 | 11:05 Редактор: Елена Кирилова
Русия опитва всичко, за да задържи Украйна, твърди Панковски

Русия се опитва да задържи Украйна с всякакви средства, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Красимир Панковски, заместник-председател на Сдружението на украинските организации в България. По думите му тепърва предстои да бъдат приложени различните методи за натиск от руската страна, а един от тях е покачването на цената на газа.

От своя страна Европейският съюз действаше малко забавено, коментира Панковски. Според него Украйна със сигурност ще приеме финансова помощ и ще поеме в посока сближаване с ЕС.

В ефира на Bulgaria On Air проф. Нина Дюлгерова заяви, че в момента Украйна се намира на кръстопът, който не е свързан толкова с това какво иска тя самата, а с това какво влияние имат външните сили върху нея. По думите на професора предстои наддаването на различни суми за помощ за Киев.

Русия беше единствената, която отпусна помощ на Украйна, докато през тежкия период на протести Европейският съюз даде единствено “празни думи”, коментира Дюлгерова. Според нея в Украйна всички ще се решава в зависимост от това кой ще отпусне финансова помощ, в какъв размер ще е тя и кога ще бъде дадена.

Дюлгерова смята, че, ако бъдещето на Киев продължи да е изпълнено с празни обещания от страна на ЕС и САЩ, след време руското влияние отново ще излезе на преден план.

Финансовата ситуация в Украйна е много тежка, но тя като че ли няма много общо с последните политически събития, разкри Панковски. По думите му през последните години малкият и средният бизнес в страната е бил изключително притиснат, а хазната е изпразнена.

Според Панковски има забавяне в изплащането на заплатите на държавни служители. Той твърди, че по време на управлението на президента Виктор Янукович, който е обявен за издирване, много хора, заемали държавни служби, са били принуждавани да влизат в Партията на регионите и сега вероятно ще попаднат под ударите.

Експертът се съмнява, че може да има фалшификации на изборите в Украйна. Връщането на конституцията от 2004 г. намалява правомощията на президента, а евентуален заем от МВФ би означавал и редица реформи в страната. Тя обаче се нуждае от тези реформи, категоричен е Панковски. 

Повече по темата вижте във видеото!