Г-7 обсъжда оставането на САЩ в Афганистан след 31 август

Джонсън поиска от Байдън да удължи престоя на американските войници

24.08.2021 | 06:58 Редактор: Тодор Петров

Военното присъствия на САЩ в Афганистан и след 31 август ще дискутират по време на виртуалнатата си среща лидерите от Г-7. Те ще заседават повече от седмица след като страната беше завладяна от талибаните. 

Ще бъдат обсъдени въпроси като безопасната евакуация на хората, които се опитват да избягат от Афганистан. 

Преди виртуалната среща на лидерите от Г-7 британският премиер Борис Джонсън е разговарял с американския президент Джо Байдън. Джонсън е поискал Байдън да удължи престоя на американските войници, за да се доведе до успешен край масовата евакуация. Все още обаче не е ясно дали американският президент и самите талибани ще приемат промяна на датата на изтегляне на войските. 

Към момента крайният срок за завършване на въздушните превози, определен от САЩ, е 31 август. Около 16 000 души са били евакуирани от Афганистан през летището на Кабул в последните 24 часа, съобщи Пентагонът, а с това броят на евакуираните от юли до момента достигна 42 000 души. 

Вчера всички полетите на летище Кабул бяха преустановени, заради огромните тълпи афганистанци, които искат да напуснат страната и пречат на излитащите самолети.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК